Notation: every matrix is shown as a small table (rows of the table = rows of the matrix). A′ is the transpose of A, I the identity matrix and O the zero matrix.
Exercise 3.1
Q1. In the matrix A =
2 | 5 | 19 | –7 |
35 | –2 | 5/2 | 12 |
√3 | 1 | –5 | 17 |
write: (i) The order of the matrix, (ii) The number of elements, (iii) Write the elements a₁₃, a₂₁, a₃₃, a₂₄, a₂₃.
Ans. (i) A has 3 rows and 4 columns → order 3 × 4.
(ii) Number of elements = 3 × 4 = 12.
(iii) a₁₃ = 19, a₂₁ = 35, a₃₃ = –5, a₂₄ = 12, a₂₃ = 5/2.
If a matrix has 24 elements, what are the possible orders it can have? What, if it has 13 elements?
Answer
An m × n matrix has mn elements, so we need all natural-number pairs with mn = 24.
Possible orders: 1 × 24, 24 × 1, 2 × 12, 12 × 2, 3 × 8, 8 × 3, 4 × 6, 6 × 4.
13 is prime, so the only orders are 1 × 13 and 13 × 1.
If a matrix has 18 elements, what are the possible orders it can have? What, if it has 5 elements?
Answer
mn = 18
⇒ possible orders: 1 × 18, 18 × 1, 2 × 9, 9 × 2, 3 × 6, 6 × 3.
5 is prime
⇒ possible orders: 1 × 5 and 5 × 1.
Construct a 2 × 2 matrix, A = [aᵢⱼ], whose elements are given by: (i) aᵢⱼ = (i + j)²/2 (ii) aᵢⱼ = i/j (iii) aᵢⱼ = (i + 2j)²/2
Answer
(i) a₁₁ = 4/2 = 2, a₁₂ = 9/2, a₂₁ = 9/2, a₂₂ = 16/2 = 8. So A =
2 | 9/2 |
9/2 | 8 |
(ii) a₁₁ = 1/1, a₁₂ = 1/2, a₂₁ = 2/1, a₂₂ = 2/2. So A =
1 | 1/2 |
2 | 1 |
(iii) a₁₁ = 9/2, a₁₂ = 25/2, a₂₁ = 16/2, a₂₂ = 36/2. So A =
9/2 | 25/2 |
8 | 18 |
Construct a 3 × 4 matrix, whose elements are given by: (i) aᵢⱼ = (1/2)|–3i + j| (ii) aᵢⱼ = 2i – j
Answer
(i) Row i uses (1/2)|–3i + j| for j = 1, 2, 3, 4: row 1
⇒ |–2|/2, |–1|/2, 0, |1|/2; row 2
⇒ |–5|/2, |–4|/2, |–3|/2, |–2|/2; row 3
⇒ |–8|/2, |–7|/2, |–6|/2, |–5|/2. So A =
1 | 1/2 | 0 | 1/2 |
5/2 | 2 | 3/2 | 1 |
4 | 7/2 | 3 | 5/2 |
(ii) aᵢⱼ = 2i – j: row 1
⇒ 2 – j, row 2
⇒ 4 – j, row 3
⇒ 6 – j. So A =
1 | 0 | –1 | –2 |
3 | 2 | 1 | 0 |
5 | 4 | 3 | 2 |
Q6. Find the values of x, y and z from the following equations
(i)
4 | 3 |
x | 5 |
=
y | z |
1 | 5 |
(ii)
x + y | 2 |
5 + z | xy |
=
6 | 2 |
5 | 8 |
(iii)
x + y + z |
x + z |
y + z |
=
9 |
5 |
7 |
Ans. Equal matrices have equal corresponding entries.
(i) 4 = y, 3 = z, x = 1 → x = 1, y = 4, z = 3.
(ii) 5 + z = 5 → z = 0. x + y = 6 and xy = 8, so x, y are roots of t² – 6t + 8 = 0 → t = 2 or 4. Hence x = 2, y = 4, z = 0 or x = 4, y = 2, z = 0.
(iii) x + y + z = 9, x + z = 5, y + z = 7 → y = 9 – 5 = 4 → x = 9 – 7 = 2 → z = 5 – 2 = 3. So x = 2, y = 4, z = 3.
Q7. Find the value of a, b, c and d from the equation
a – b | 2a + c |
2a – b | 3c + d |
=
–1 | 5 |
0 | 13 |
Ans. a – b = –1 and 2a – b = 0 → subtracting, a = 1 → b = 2.
2a + c = 5 → c = 3 → 3c + d = 13 → d = 4. So a = 1, b = 2, c = 3, d = 4.
A = [aᵢⱼ]ₘₓₙ is a square matrix, if (A) m < n (B) m > n (C) m = n (D) None of these
Answer
A square matrix has as many rows as columns. Correct answer: (C) m = n.
Which of the given values of x and y make the following pair of matrices equal
Answer
3x + 7 | 5 |
y + 1 | 2 – 3x |
,
0 | y – 2 |
8 | 4 |
(A) x = –1/3, y = 7 (B) Not possible to find (C) y = 7, x = –2/3 (D) x = –1/3, y = –2/3
Ans. 3x + 7 = 0 gives x = –7/3, while 2 – 3x = 4 gives x = –2/3. (y – 2 = 5 and y + 1 = 8 both give y = 7.)
The two conditions on x contradict each other, so the matrices can never be equal. Correct answer: (B) Not possible to find.
The number of all possible matrices of order 3 × 3 with each entry 0 or 1 is: (A) 27 (B) 18 (C) 81 (D) 512
Answer
9 entries, each with 2 choices
⇒ 2⁹ = 512. Correct answer: (D).
Exercise 3.2
Q1. Let A =
2 | 4 |
3 | 2 |
B =
1 | 3 |
–2 | 5 |
C =
–2 | 5 |
3 | 4 |
Find each of the following: (i) A + B (ii) A – B (iii) 3A – C (iv) AB (v) BA
Ans. (i) A + B = add corresponding entries:
3 | 7 |
1 | 7 |
(ii) A – B =
1 | 1 |
5 | –3 |
(iii) 3A =
6 | 12 |
9 | 6 |
3A – C =
8 | 7 |
6 | 2 |
(iv) AB: row 1 → 2(1) + 4(–2) = –6, 2(3) + 4(5) = 26; row 2 → 3(1) + 2(–2) = –1, 3(3) + 2(5) = 19. So AB =
–6 | 26 |
–1 | 19 |
(v) BA: row 1 → 1(2) + 3(3) = 11, 1(4) + 3(2) = 10; row 2 → –2(2) + 5(3) = 11, –2(4) + 5(2) = 2. So BA =
11 | 10 |
11 | 2 |
Q2. Compute the following
(i)
+
a | b |
b | a |
(ii)
a² + b² | b² + c² |
a² + c² | a² + b² |
+
2ab | 2bc |
–2ac | –2ab |
(iii)
–1 | 4 | –6 |
8 | 5 | 16 |
2 | 8 | 5 |
+
12 | 7 | 6 |
8 | 0 | 5 |
3 | 2 | 4 |
(iv)
cos²x | sin²x |
sin²x | cos²x |
+
sin²x | cos²x |
cos²x | sin²x |
Ans. (i) Sum =
2a | 2b |
0 | 2a |
(ii) Sum =
a² + b² + 2ab | b² + c² + 2bc |
a² + c² – 2ac | a² + b² – 2ab |
=
(a + b)² | (b + c)² |
(a – c)² | (a – b)² |
(iii) Sum =
11 | 11 | 0 |
16 | 5 | 21 |
5 | 10 | 9 |
(iv) Every entry becomes cos²x + sin²x = 1, so the sum =
1 | 1 |
1 | 1 |
Compute the indicated products.
Answer
(i)
×
a | –b |
b | a |
(ii)
1 |
2 |
3 |
×
2 | 3 | 4 |
(iii)
1 | –2 |
2 | 3 |
×
1 | 2 | 3 |
2 | 3 | 1 |
(iv)
2 | 3 | 4 |
3 | 4 | 5 |
4 | 5 | 6 |
×
1 | –3 | 5 |
0 | 2 | 4 |
3 | 0 | 5 |
(v)
2 | 1 |
3 | 2 |
–1 | 1 |
×
1 | 0 | 1 |
–1 | 2 | 1 |
(vi)
3 | –1 | 3 |
–1 | 0 | 2 |
×
2 | –3 |
1 | 0 |
3 | 1 |
Ans. (i) Product: row 1 → a·a + b·b, a(–b) + b·a; row 2 → –b·a + a·b, (–b)(–b) + a·a. So product =
a² + b² | 0 |
0 | a² + b² |
(ii) (3 × 1)(1 × 3) gives a 3 × 3 matrix; entry (i, j) = (row entry i) × (column entry j):
2 | 3 | 4 |
4 | 6 | 8 |
6 | 9 | 12 |
(iii) Row 1: 1 – 4, 2 – 6, 3 – 2; Row 2: 2 + 6, 4 + 9, 6 + 3. Product =
–3 | –4 | 1 |
8 | 13 | 9 |
(iv) Row 1: 2 + 0 + 12, –6 + 6 + 0, 10 + 12 + 20; Row 2: 3 + 0 + 15, –9 + 8 + 0, 15 + 16 + 25; Row 3: 4 + 0 + 18, –12 + 10 + 0, 20 + 20 + 30. Product =
14 | 0 | 42 |
18 | –1 | 56 |
22 | –2 | 70 |
(v) Row 1: 2 – 1, 0 + 2, 2 + 1; Row 2: 3 – 2, 0 + 4, 3 + 2; Row 3: –1 – 1, 0 + 2, –1 + 1. Product =
1 | 2 | 3 |
1 | 4 | 5 |
–2 | 2 | 0 |
(vi) Row 1: 6 – 1 + 9, –9 + 0 + 3; Row 2: –2 + 0 + 6, 3 + 0 + 2. Product =
14 | –6 |
4 | 5 |
Q4. If A =
1 | 2 | –3 |
5 | 0 | 2 |
1 | –1 | 1 |
B =
3 | –1 | 2 |
4 | 2 | 5 |
2 | 0 | 3 |
and C =
4 | 1 | 2 |
0 | 3 | 2 |
1 | –2 | 3 |
then compute (A + B) and (B – C). Also, verify that A + (B – C) = (A + B) – C.
Ans. A + B =
4 | 1 | –1 |
9 | 2 | 7 |
3 | –1 | 4 |
B – C =
–1 | –2 | 0 |
4 | –1 | 3 |
1 | 2 | 0 |
A + (B – C) =
0 | 0 | –3 |
9 | –1 | 5 |
2 | 1 | 1 |
(A + B) – C =
0 | 0 | –3 |
9 | –1 | 5 |
2 | 1 | 1 |
Both results are the same matrix, so A + (B – C) = (A + B) – C. Verified.
Q5. If A =
2/3 | 1 | 5/3 |
1/3 | 2/3 | 4/3 |
7/3 | 2 | 2/3 |
and B =
2/5 | 3/5 | 1 |
1/5 | 2/5 | 4/5 |
7/5 | 6/5 | 2/5 |
then compute 3A – 5B.
Ans. 3A =
2 | 3 | 5 |
1 | 2 | 4 |
7 | 6 | 2 |
5B =
2 | 3 | 5 |
1 | 2 | 4 |
7 | 6 | 2 |
3A – 5B =
0 | 0 | 0 |
0 | 0 | 0 |
0 | 0 | 0 |
Since 3A = 5B, the result is the zero matrix O.
Q6. Simplify cos θ ×
cos θ | sin θ |
–sin θ | cos θ |
+ sin θ ×
sin θ | –cos θ |
cos θ | sin θ |
Ans. Sum =
cos²θ + sin²θ | sin θ cos θ – sin θ cos θ |
–sin θ cos θ + sin θ cos θ | cos²θ + sin²θ |
=
= I (identity matrix of order 2).
Q7. Find X and Y, if
(i) X + Y =
7 | 0 |
2 | 5 |
and X – Y =
3 | 0 |
0 | 3 |
(ii) 2X + 3Y =
2 | 3 |
4 | 0 |
and 3X + 2Y =
2 | –2 |
–1 | 5 |
Ans. (i) Adding: 2X =
10 | 0 |
2 | 8 |
→ X =
5 | 0 |
1 | 4 |
Subtracting: 2Y =
4 | 0 |
2 | 2 |
→ Y =
2 | 0 |
1 | 1 |
(ii) Multiply the first by 2 and the second by 3: 4X + 6Y and 9X + 6Y. Subtracting, 5X = 3(3X + 2Y) – 2(2X + 3Y) =
2 | –12 |
–11 | 15 |
→ X =
2/5 | –12/5 |
–11/5 | 3 |
Similarly 5Y = 3(2X + 3Y) – 2(3X + 2Y) =
2 | 13 |
14 | –10 |
→ Y =
2/5 | 13/5 |
14/5 | –2 |
Q8. Find X, if Y =
3 | 2 |
1 | 4 |
and 2X + Y =
1 | 0 |
–3 | 2 |
Ans. 2X = (2X + Y) – Y =
–2 | –2 |
–4 | –2 |
→ X =
–1 | –1 |
–2 | –1 |
Q9. Find x and y, if 2 ×
1 | 3 |
0 | x |
+
y | 0 |
1 | 2 |
=
5 | 6 |
1 | 8 |
Ans. Left side =
2 + y | 6 |
1 | 2x + 2 |
Equating: 2 + y = 5 → y = 3; 2x + 2 = 8 → x = 3.
Q10. Solve the equation for x, y, z and t, if 2 ×
x | z |
y | t |
+ 3 ×
1 | –1 |
0 | 2 |
= 3 ×
3 | 5 |
4 | 6 |
Ans. Left side =
2x + 3 | 2z – 3 |
2y | 2t + 6 |
Right side =
9 | 15 |
12 | 18 |
2x + 3 = 9 → x = 3; 2y = 12 → y = 6; 2z – 3 = 15 → z = 9; 2t + 6 = 18 → t = 6.
Q11. If x ×
2 |
3 |
+ y ×
–1 |
1 |
=
10 |
5 |
find the values of x and y.
Ans. 2x – y = 10 and 3x + y = 5. Adding: 5x = 15 → x = 3 → y = 2(3) – 10 = –4. So x = 3, y = –4.
Q12. Given 3 ×
x | y |
z | w |
=
x | 6 |
–1 | 2w |
+
4 | x + y |
z + w | 3 |
find the values of x, y, z and w.
Ans. Right side =
x + 4 | 6 + x + y |
z + w – 1 | 2w + 3 |
3x = x + 4 → x = 2. 3w = 2w + 3 → w = 3. 3y = 6 + x + y → 2y = 8 → y = 4. 3z = z + w – 1 → 2z = 2 → z = 1.
So x = 2, y = 4, z = 1, w = 3.
Q13. If F(x) =
cos x | –sin x | 0 |
sin x | cos x | 0 |
0 | 0 | 1 |
show that F(x) F(y) = F(x + y).
Ans. F(x) F(y) =
cos x cos y – sin x sin y | –cos x sin y – sin x cos y | 0 |
sin x cos y + cos x sin y | –sin x sin y + cos x cos y | 0 |
0 | 0 | 1 |
=
cos(x + y) | –sin(x + y) | 0 |
sin(x + y) | cos(x + y) | 0 |
0 | 0 | 1 |
= F(x + y), using the cosine and sine addition formulas. Hence proved.
Q14. Show that
(i)
×
≠
×
(ii)
1 | 2 | 3 |
0 | 1 | 0 |
1 | 1 | 0 |
×
–1 | 1 | 0 |
0 | –1 | 1 |
2 | 3 | 4 |
≠
–1 | 1 | 0 |
0 | –1 | 1 |
2 | 3 | 4 |
×
1 | 2 | 3 |
0 | 1 | 0 |
1 | 1 | 0 |
Ans. (i) Left side: row 1 → 10 – 3, 5 – 4; row 2 → 12 + 21, 6 + 28 =
7 | 1 |
33 | 34 |
Right side: row 1 → 10 + 6, –2 + 7; row 2 → 15 + 24, –3 + 28 =
16 | 5 |
39 | 25 |
The two products differ, so the inequality holds.
(ii) Left side =
5 | 8 | 14 |
0 | –1 | 1 |
–1 | 0 | 1 |
Right side =
–1 | –1 | –3 |
1 | 0 | 0 |
6 | 11 | 6 |
The products differ, so the inequality holds (matrix multiplication is not commutative).
Q15. Find A² – 5A + 6I, if A =
2 | 0 | 1 |
2 | 1 | 3 |
1 | –1 | 0 |
Ans. A² = A × A =
5 | –1 | 2 |
9 | –2 | 5 |
0 | –1 | –2 |
5A =
10 | 0 | 5 |
10 | 5 | 15 |
5 | –5 | 0 |
A² – 5A + 6I =
1 | –1 | –3 |
–1 | –1 | –10 |
–5 | 4 | 4 |
Q16. If A =
1 | 0 | 2 |
0 | 2 | 1 |
2 | 0 | 3 |
prove that A³ – 6A² + 7A + 2I = 0
Ans. A² =
5 | 0 | 8 |
2 | 4 | 5 |
8 | 0 | 13 |
A³ = A² × A =
21 | 0 | 34 |
12 | 8 | 23 |
34 | 0 | 55 |
A³ – 6A² + 7A + 2I: first entry = 21 – 6(5) + 7(1) + 2 = 0, and in the same way every entry is 0:
0 | 0 | 0 |
0 | 0 | 0 |
0 | 0 | 0 |
Hence A³ – 6A² + 7A + 2I = O. Proved.
Q17. If A =
3 | –2 |
4 | –2 |
and I =
find k so that A² = kA – 2I
Ans. A² =
1 | –2 |
4 | –4 |
kA – 2I =
3k – 2 | –2k |
4k | –2k – 2 |
Equating: 3k – 2 = 1 → k = 1 (check: –2k = –2, 4k = 4, –2k – 2 = –4 all hold). So k = 1.
Q18. If A =
0 | –tan(α/2) |
tan(α/2) | 0 |
and I is the identity matrix of order 2, show that I + A = (I – A) ×
Ans. Let t = tan(α/2). Then cos α = (1 – t²)/(1 + t²) and sin α = 2t/(1 + t²).
I + A =
I – A =
1 | t |
–t | 1 |
(I – A) × (rotation matrix): entry (1,1) = cos α + t sin α = (1 – t² + 2t²)/(1 + t²) = 1; entry (1,2) = –sin α + t cos α = (–2t + t – t³)/(1 + t²) = –t(1 + t²)/(1 + t²) = –t; entry (2,1) = –t cos α + sin α = (–t + t³ + 2t)/(1 + t²) = t; entry (2,2) = t sin α + cos α = 1. So the product =
= I + A. Hence proved.
A trust fund has ₹30,000 that must be invested in two different types of bonds. The first bond pays 5% interest per year, and the second bond pays 7% interest per year. Using matrix multiplication, determine how to divide ₹30,000 among the two types of bonds. If the trust fund must obtain an annual total interest of: (a) ₹1800 (b) ₹2000
Answer
Let ₹x go into the first bond and ₹(30000 – x) into the second. Annual interest = (row matrix of investments) × (column matrix of rates):
x | 30000 – x |
×
0.05 |
0.07 |
= [0.05x + 0.07(30000 – x)] = [2100 – 0.02x]
(a) 2100 – 0.02x = 1800
⇒ 0.02x = 300
⇒ x = 15000. Invest ₹15,000 in the first bond and ₹15,000 in the second.
(b) 2100 – 0.02x = 2000
⇒ 0.02x = 100
⇒ x = 5000. Invest ₹5,000 in the first bond and ₹25,000 in the second.
The bookshop of a particular school has 10 dozen chemistry books, 8 dozen physics books, 10 dozen economics books. Their selling prices are ₹80, ₹60 and ₹40 each respectively. Find the total amount the bookshop will receive from selling all the books using matrix algebra.
Answer
Number of books: 10 dozen = 120, 8 dozen = 96, 10 dozen = 120. Total amount = (row matrix of quantities) × (column matrix of prices):
120 | 96 | 120 |
×
80 |
60 |
40 |
= [120 × 80 + 96 × 60 + 120 × 40] = [9600 + 5760 + 4800] = [20160]. The bookshop receives ₹20,160.
Assume X, Y, Z, W and P are matrices of order 2 × n, 3 × k, 2 × p, n × 3 and p × k, respectively. Choose the correct answer in Exercises 21 and 22.
The restriction on n, k and p so that PY + WY will be defined are: (A) k = 3, p = n (B) k is arbitrary, p = 2 (C) p is arbitrary, k = 3 (D) k = 2, p = 3
Answer
PY: (p × k)(3 × k) needs k = 3, giving order p × k. WY: (n × 3)(3 × k) is defined, giving n × k. For the sum, p × k = n × k
⇒ p = n. Correct answer: (A).
If n = p, then the order of the matrix 7X – 5Z is: (A) p × 2 (B) 2 × n (C) n × 3 (D) p × n
Answer
X is 2 × n and Z is 2 × p = 2 × n, so 7X – 5Z is 2 × n. Correct answer: (B).
Exercise 3.3
Q1. Find the transpose of each of the following matrices
(i)
5 |
1/2 |
–1 |
(ii)
1 | –1 |
2 | 3 |
(iii)
–1 | 5 | 6 |
√3 | 5 | 6 |
2 | 3 | –1 |
Ans. Interchange rows and columns. (i) Transpose =
5 | 1/2 | –1 |
(ii) Transpose =
1 | 2 |
–1 | 3 |
(iii) Transpose =
–1 | √3 | 2 |
5 | 5 | 3 |
6 | 6 | –1 |
Q2. If A =
–1 | 2 | 3 |
5 | 7 | 9 |
–2 | 1 | 1 |
and B =
–4 | 1 | –5 |
1 | 2 | 0 |
1 | 3 | 1 |
then verify that (i) (A + B)′ = A′ + B′, (ii) (A – B)′ = A′ – B′
Ans. (i) A + B =
–5 | 3 | –2 |
6 | 9 | 9 |
–1 | 4 | 2 |
(A + B)′ =
–5 | 6 | –1 |
3 | 9 | 4 |
–2 | 9 | 2 |
A′ =
–1 | 5 | –2 |
2 | 7 | 1 |
3 | 9 | 1 |
B′ =
–4 | 1 | 1 |
1 | 2 | 3 |
–5 | 0 | 1 |
A′ + B′ =
–5 | 6 | –1 |
3 | 9 | 4 |
–2 | 9 | 2 |
Both are equal. Verified.
(ii) A – B =
3 | 1 | 8 |
4 | 5 | 9 |
–3 | –2 | 0 |
(A – B)′ =
3 | 4 | –3 |
1 | 5 | –2 |
8 | 9 | 0 |
A′ – B′ =
3 | 4 | –3 |
1 | 5 | –2 |
8 | 9 | 0 |
Both are equal. Verified.
Q3. If A′ =
3 | 4 |
–1 | 2 |
0 | 1 |
and B =
–1 | 2 | 1 |
1 | 2 | 3 |
then verify that (i) (A + B)′ = A′ + B′ (ii) (A – B)′ = A′ – B′
Ans. A = (A′)′ =
3 | –1 | 0 |
4 | 2 | 1 |
(i) A + B =
2 | 1 | 1 |
5 | 4 | 4 |
(A + B)′ =
2 | 5 |
1 | 4 |
1 | 4 |
B′ =
–1 | 1 |
2 | 2 |
1 | 3 |
A′ + B′ =
2 | 5 |
1 | 4 |
1 | 4 |
Equal. Verified.
(ii) A – B =
4 | –3 | –1 |
3 | 0 | –2 |
(A – B)′ =
4 | 3 |
–3 | 0 |
–1 | –2 |
A′ – B′ =
4 | 3 |
–3 | 0 |
–1 | –2 |
Equal. Verified.
Q4. If A′ =
–2 | 3 |
1 | 2 |
and B =
–1 | 0 |
1 | 2 |
then find (A + 2B)′
Ans. A = (A′)′ =
–2 | 1 |
3 | 2 |
A + 2B =
–4 | 1 |
5 | 6 |
(A + 2B)′ =
–4 | 5 |
1 | 6 |
Q5. For the matrices A and B, verify that (AB)′ = B′A′, where
(i) A =
1 |
–4 |
3 |
B =
–1 | 2 | 1 |
(ii) A =
0 |
1 |
2 |
B =
1 | 5 | 7 |
Ans. (i) AB =
–1 | 2 | 1 |
4 | –8 | –4 |
–3 | 6 | 3 |
(AB)′ =
–1 | 4 | –3 |
2 | –8 | 6 |
1 | –4 | 3 |
B′A′ =
–1 | 4 | –3 |
2 | –8 | 6 |
1 | –4 | 3 |
Both are equal. Verified.
(ii) AB =
0 | 0 | 0 |
1 | 5 | 7 |
2 | 10 | 14 |
(AB)′ =
0 | 1 | 2 |
0 | 5 | 10 |
0 | 7 | 14 |
B′A′ =
0 | 1 | 2 |
0 | 5 | 10 |
0 | 7 | 14 |
Both are equal. Verified.
Q6. (i) If A =
then verify that A′A = I
(ii) If A =
then verify that A′A = I
Ans. (i) A′A =
×
=
cos²α + sin²α | cos α sin α – sin α cos α |
sin α cos α – cos α sin α | sin²α + cos²α |
=
= I. Verified.
(ii) A′A =
sin α | –cos α |
cos α | sin α |
×
=
sin²α + cos²α | sin α cos α – cos α sin α |
cos α sin α – sin α cos α | cos²α + sin²α |
=
= I. Verified.
Q7. (i) Show that the matrix A =
1 | –1 | 5 |
–1 | 2 | 1 |
5 | 1 | 3 |
is a symmetric matrix.
(ii) Show that the matrix A =
0 | 1 | –1 |
–1 | 0 | 1 |
1 | –1 | 0 |
is a skew symmetric matrix.
Ans. (i) A′ =
1 | –1 | 5 |
–1 | 2 | 1 |
5 | 1 | 3 |
= A, so A is symmetric.
(ii) A′ =
0 | –1 | 1 |
1 | 0 | –1 |
–1 | 1 | 0 |
= –A (each entry is the negative of the matching entry of A), so A is skew symmetric.
Q8. For the matrix A =
1 | 5 |
6 | 7 |
verify that (i) (A + A′) is a symmetric matrix (ii) (A – A′) is a skew symmetric matrix
Ans. A′ =
1 | 6 |
5 | 7 |
(i) A + A′ =
2 | 11 |
11 | 14 |
Its transpose is the same matrix, so A + A′ is symmetric.
(ii) A – A′ =
0 | –1 |
1 | 0 |
Its transpose is
0 | 1 |
–1 | 0 |
= –(A – A′), so A – A′ is skew symmetric.
Q9. Find (1/2)(A + A′) and (1/2)(A – A′), when A =
0 | a | b |
–a | 0 | c |
–b | –c | 0 |
Ans. A′ =
0 | –a | –b |
a | 0 | –c |
b | c | 0 |
= –A. So A + A′ = O and (1/2)(A + A′) =
0 | 0 | 0 |
0 | 0 | 0 |
0 | 0 | 0 |
A – A′ = 2A, so (1/2)(A – A′) = A =
0 | a | b |
–a | 0 | c |
–b | –c | 0 |
Express the following matrices as the sum of a symmetric and a skew symmetric matrix:
Answer
(i)
3 | 5 |
1 | –1 |
(ii)
6 | –2 | 2 |
–2 | 3 | –1 |
2 | –1 | 3 |
(iii)
3 | 3 | –1 |
–2 | –2 | 1 |
–4 | –5 | 2 |
(iv)
1 | 5 |
–1 | 2 |
Ans. Use A = P + Q, where P = (1/2)(A + A′) is symmetric and Q = (1/2)(A – A′) is skew symmetric.
(i) A′ =
3 | 1 |
5 | –1 |
P = (1/2)(A + A′) =
3 | 3 |
3 | –1 |
(P′ = P, symmetric) and Q = (1/2)(A – A′) =
0 | 2 |
–2 | 0 |
(Q′ = –Q, skew symmetric). Then P + Q = A.
(ii) A′ =
6 | –2 | 2 |
–2 | 3 | –1 |
2 | –1 | 3 |
P = (1/2)(A + A′) =
6 | –2 | 2 |
–2 | 3 | –1 |
2 | –1 | 3 |
(P′ = P, symmetric) and Q = (1/2)(A – A′) =
0 | 0 | 0 |
0 | 0 | 0 |
0 | 0 | 0 |
(Q′ = –Q, skew symmetric). Then P + Q = A.
(iii) A′ =
3 | –2 | –4 |
3 | –2 | –5 |
–1 | 1 | 2 |
P = (1/2)(A + A′) =
3 | 1/2 | –5/2 |
1/2 | –2 | –2 |
–5/2 | –2 | 2 |
(P′ = P, symmetric) and Q = (1/2)(A – A′) =
0 | 5/2 | 3/2 |
–5/2 | 0 | 3 |
–3/2 | –3 | 0 |
(Q′ = –Q, skew symmetric). Then P + Q = A.
(iv) A′ =
1 | –1 |
5 | 2 |
P = (1/2)(A + A′) =
1 | 2 |
2 | 2 |
(P′ = P, symmetric) and Q = (1/2)(A – A′) =
0 | 3 |
–3 | 0 |
(Q′ = –Q, skew symmetric). Then P + Q = A.
Note for (ii): A′ = A, so A is already symmetric and Q = O.
If A, B are symmetric matrices of same order, then AB – BA is a (A) Skew symmetric matrix (B) Symmetric matrix (C) Zero matrix (D) Identity matrix
Answer
(AB – BA)′ = B′A′ – A′B′ = BA – AB = –(AB – BA). So AB – BA is skew symmetric. Correct answer: (A).
Q12. If A =
and A + A′ = I, then the value of α is (A) π/6 (B) π/3 (C) π (D) 3π/2
Ans. A + A′ =
2cos α | 0 |
0 | 2cos α |
= I → 2cos α = 1 → cos α = 1/2 → α = π/3. Correct answer: (B).
Exercise 3.4
Matrices A and B will be inverse of each other only if (A) AB = BA (B) AB = BA = 0 (C) AB = 0, BA = I (D) AB = BA = I
Answer
By definition, B is the inverse of A when AB = BA = I. Correct answer: (D).
Miscellaneous Exercise on Chapter 3
If A and B are symmetric matrices, prove that AB – BA is a skew symmetric matrix.
Answer
A′ = A and B′ = B. (AB – BA)′ = (AB)′ – (BA)′ = B′A′ – A′B′ = BA – AB = –(AB – BA). Hence AB – BA is skew symmetric.
Show that the matrix B′AB is symmetric or skew symmetric according as A is symmetric or skew symmetric.
Answer
(B′AB)′ = B′A′(B′)′ = B′A′B.
If A is symmetric (A′ = A): (B′AB)′ = B′AB
⇒ B′AB is symmetric.
If A is skew symmetric (A′ = –A): (B′AB)′ = B′(–A)B = –B′AB
⇒ B′AB is skew symmetric.
Q3. Find the values of x, y, z if the matrix A =
0 | 2y | z |
x | y | –z |
x | –y | z |
satisfy the equation A′A = I.
Ans. A′A =
0 | x | x |
2y | y | –y |
z | –z | z |
×
0 | 2y | z |
x | y | –z |
x | –y | z |
=
2x² | 0 | 0 |
0 | 6y² | 0 |
0 | 0 | 3z² |
Equating with I: 2x² = 1, 6y² = 1, 3z² = 1 → x = ±1/√2, y = ±1/√6, z = ±1/√3.
Q4. For what values of x
×
1 | 2 | 0 |
2 | 0 | 1 |
1 | 0 | 2 |
×
0 |
2 |
x |
= O?
Ans. First product:
×
1 | 2 | 0 |
2 | 0 | 1 |
1 | 0 | 2 |
=
Then
×
0 |
2 |
x |
= [0 + 4 + 4x] = [4 + 4x] (a 1 × 1 matrix). Setting 4 + 4x = 0 → x = –2.
Q5. If A =
3 | 1 |
–1 | 2 |
show that A² – 5A + 7I = 0.
Ans. A² =
8 | 5 |
–5 | 3 |
5A =
15 | 5 |
–5 | 10 |
A² – 5A + 7I =
0 | 0 |
0 | 0 |
= O. Proved.
Q6. Find x, if
x | –5 | –1 |
×
1 | 0 | 2 |
0 | 2 | 1 |
2 | 0 | 3 |
×
x |
4 |
1 |
= O
Ans. First product =
x + 0 – 2 | 0 – 10 + 0 | 2x – 5 – 3 |
=
Then
×
x |
4 |
1 |
= [x² – 2x – 40 + 2x – 8] = [x² – 48].
x² – 48 = 0 → x = ±√48 = ±4√3.
A manufacturer produces three products x, y, z which he sells in two markets. Annual sales are indicated below: Market I: 10,000, 2,000, 18,000; Market II: 6,000, 20,000, 8,000 (units of x, y, z). (a) If unit sale prices of x, y and z are ₹2.50, ₹1.50 and ₹1.00, respectively, find the total revenue in each market with the help of matrix algebra. (b) If the unit costs of the above three commodities are ₹2.00, ₹1.00 and 50 paise respectively. Find the gross profit.
Answer
(a) Revenue =
×
2.50 |
1.50 |
1.00 |
=
25000 + 3000 + 18000 |
15000 + 30000 + 8000 |
=
46000 |
53000 |
Revenue: Market I ₹46,000; Market II ₹53,000.
(b) Cost =
×
2.00 |
1.00 |
0.50 |
=
20000 + 2000 + 9000 |
12000 + 20000 + 4000 |
=
31000 |
36000 |
Profit = Revenue – Cost: Market I ₹46,000 – ₹31,000 = ₹15,000; Market II ₹53,000 – ₹36,000 = ₹17,000. Gross profit = ₹15,000 + ₹17,000 = ₹32,000.
Q8. Find the matrix X so that X ×
1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 |
=
–7 | –8 | –9 |
2 | 4 | 6 |
Ans. The given matrix is 2 × 3 and the product is 2 × 3, so X must be 2 × 2. Let X =
a | b |
c | d |
Then X × (given) =
a + 4b | 2a + 5b | 3a + 6b |
c + 4d | 2c + 5d | 3c + 6d |
a + 4b = –7, 2a + 5b = –8 → a = 1, b = –2 (check: 3a + 6b = –9 ✓).
c + 4d = 2, 2c + 5d = 4 → c = 2, d = 0 (check: 3c + 6d = 6 ✓). So X =
1 | –2 |
2 | 0 |
Choose the correct answer in the following questions
Q9. If A =
α | β |
γ | –α |
is such that A² = I, then (A) 1 + α² + βγ = 0 (B) 1 – α² + βγ = 0 (C) 1 – α² – βγ = 0 (D) 1 + α² – βγ = 0
Ans. A² =
α² + βγ | αβ – αβ |
αγ – αγ | βγ + α² |
=
α² + βγ | 0 |
0 | α² + βγ |
= I → α² + βγ = 1 → 1 – α² – βγ = 0. Correct answer: (C).
If the matrix A is both symmetric and skew symmetric, then (A) A is a diagonal matrix (B) A is a zero matrix (C) A is a square matrix (D) None of these
Answer
A′ = A and A′ = –A
⇒ A = –A
⇒ 2A = O
⇒ A = O. Correct answer: (B).
If A is square matrix such that A² = A, then (I + A)³ – 7 A is equal to (A) A (B) I – A (C) I (D) 3A
Answer
A² = A gives A³ = A² · A = A · A = A. (I + A)³ = I + 3A + 3A² + A³ (I and A commute) = I + 3A + 3A + A = I + 7A.
So (I + A)³ – 7A = I. Correct answer: (C).
Important Extra Questions
If a matrix has 8 elements, list all its possible orders.
Answer
mn = 8 → 1 × 8, 8 × 1, 2 × 4, 4 × 2.
Q2. If A =
1 | 2 |
3 | 4 |
find A² – 5A.
Ans. A² =
7 | 10 |
15 | 22 |
A² – 5A =
2 | 0 |
0 | 2 |
(This equals 2I, which shows A² – 5A – 2I = O.)
If A is a square matrix, show that A + A′ is symmetric and A – A′ is skew symmetric.
Answer
(A + A′)′ = A′ + (A′)′ = A′ + A
⇒ symmetric. (A – A′)′ = A′ – A = –(A – A′)
⇒ skew symmetric.
What are the diagonal elements of a skew symmetric matrix?
Answer
aᵢᵢ = –aᵢᵢ
⇒ 2aᵢᵢ = 0
⇒ every diagonal element is 0.
Q5. Show that B is the inverse of A, where A =
2 | 3 |
1 | 2 |
and B =
2 | –3 |
–1 | 2 |
Ans. AB =
and BA =
Both equal I, so B = A⁻¹.